fbpx

Borstademhaling

Bij de borstademhaling merk je dat vooral de ribbenkast beweegt en dat de adem niet zo ver in de buik kan zakken.

Een meer ontspannen ademhaling beweegt voornamelijk de buik, vervolgens de onderste ribben daarna beweegt de borst ook iets mee. Omdat dit de basis van ontspannen ademhaling is, krijgt je systeem ook gelijk het signaal dat je oké bent, dat je in een ontspannen situatie verkeert.

Om verschillende redenen kan ons lichaam een ander adempatroon hebben. Dit kan komen doordat je ergens in je leven dit patroon als standaard hebt aangenomen. Mogelijk door bepaalde gewoontes in beweging, spierspanning, stress, trauma, door strakke kleding of omdat je liever niet je buik ontspant om slanker te lijken.

De borstademhaling kost je lichaam meer moeite omdat je actiever ademt dan nodig. Je maakt actiever gebruik van je spieren.

Dit is de adem die we normaal ademen wanneer we in (acute) stress zijn. Is dit je standaard geworden, dan krijgt je systeem dus steeds een signaal van nood, maar is het daaraan gewend geraakt. Het kan zijn dat je in dat geval chronisch een hoger niveau van spanning en nervositeit ervaart.

Het is dan ook moeilijker om ontspanning te vinden wanneer je deze opzoekt via ontspannende ‘activiteiten’. Wanneer je de ontspannen ademhaling eigen maakt dan ontspan je vervolgens automatisch ook een stuk meer bij ontspannende ‘activiteiten’.

Adem je voornamelijk via de borst? Dan mis je een stukje massage van de organen, wat een diepe buikademhaling wel brengt. Daardoor heb je een verminderde doorbloeding van de organen in buik en kan dit je de kracht spijsvertering negatief beïnvloeden.

Door deze ademhaling ontwikkel je mogelijk chronische spanning nek en schouders en wordt dit in verband gebracht met hoge bloeddruk en hartproblemen.

 

Patronen

Ademhalingspatronen staan in verband met onze lichamelijke patronen, onze houding en plekken van spanning. Welke weer in verband staan met zowel ons gedrag, mentale en emotionele patronen.

Het werken met de adem en onze houding geeft direct meer ruimte en ontspanning in ons gevoel.

Wat kun je doen om dit patroon te herkennen en te doorbreken?

  • Het begint met het waarnemen ‘waar en hoe’ de adem beweegt.

 

Testen
  • Adem je meer in je buik of in je borst?
  • Plaats een hand op de borst en een hand op je buik
  • Haal een paar keer diep adem. Voel je meer beweging in je buik of in je borst?
  • Merk je dat je je buik inhoudt als je inademt?
  • Voel je toenemende spanning in je schouders als  je inademt?

Uiteindelijk zoek je naar een beweging in de adem van lager in de buik, met wat uitbreiding naar de onderste ribben en de borst.

Als dat in het begin niet soepel en ontspannen voelt, geef jezelf de tijd om te oefenen, het wordt vanzelf makkelijker.

 

Wat kun je doen om het patroon op te lossen?
  • Vaker even stilstaan bij de adem om te voelen hoe en waar die beweegt.
  • Regelmatig bewegingen doen die helpen om dagelijkse spanningen loslaten zoals yoga en chi kung. Of simpel even het lichaam los schudden.
  • Activiteiten die dieper gelegen spanningen helpen loslaten zoals een sessie ‘Adem Bewustzijn’ of ‘Ademwerk‘ (de bewust verbonden ademhaling), yin yoga, massage (shiatsu / fascia) of andere therapieën.

Het ‘ontmantelen’ van een adempatroon en het ontspannen ademen echt in je lichaam integreren kan even duren, maar in 1 sessie kun je al werkelijk verschil merken.

Wil je meer weten of graag een afspraak maken, neem contact met me op via het contactformulier of email: laura@lauradelaat.nl 

Recent Posts
0